torsdag 21 september 2017

Dagens läsning

Idag läser jag Viviane Robinson " Elevnära skolledarskap" som är kurslitteratur på utbildningen för SKUA-utvecklare. 





Ovan en länk till en intervju med Viviane och vad boken handlar om, på engelska. 

För den engelska titeln är "Student-centered Leadership". Detta är en bok jag i första hand inte hade valt att läsa efter att ha sett den svenska titeln, då den verkar rikta sig till rektorer, men efter att gjort en omvänd tanke om att lärare också är ledare i skolan så funkar boken väldigt bra att tillämpa, även på mitt kommande uppdrag som SKUA-utvecklare i kommunen. Boken handlar om ledarskap helt enkelt och då olika typer av ledarskap.

Den ger även konkreta tips på situationer, t ex klassrumsobservationer, och vilka frågor den som observerar skulle kunna ställa om den inte är nöjd med det den fått se. För en ledare vill behålla en god relation med sina medarbetare / elever. Ibland vill de behålla de goda relationerna så mycket att de tar till bärgningsteorin. De har överseende med fel och brister och liksom sopar det under mattan och bogserar förbi problemen.

För att lärares lärande ska utvecklas i ett nätverk eller en grupp gör Robinson oss påmind om 3 nivåer att använda.
På nivå 1 får pedagogen visa på sin erfarenhet och berätta om framgångsfaktorer. På nivå 2 öppnas upp för att ta del av andras faktorer till framgång, samt forskning. På nivå 3 kan utveckling ske.

Lyssna alltid först 🙏🏻




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar