söndag 24 september 2017

Litteracitetsbegreppet och multimodalt lärande

Litteracitet kommer av engelskans literacy . Det är förmågan att läsa och förstå texter och bilder. Men också förmågan att kommunicera och samspela. Våra elever möter dagligen texter och bilder som de ska kunna tolka och längre fram diskutera och analysera.
Våra nyanlända elever har vuxit upp med andra kulturella referensramar så ofta behöver de lära sig att tolka om det de ser. Detta kallas multiliteracy, på svenska multilitteracitet.
Barn växer upp i olika världar fulla med tecken och bilder. Tecken och bilder återfinns i lika miljöer och medier. Att tillägna sig dessa världar är ett steg i att bygga sin identitet.





Ovan en länk till Youtube-klipp om multiltteracitet. Begreppet kan med fördel tas upp på tex ett föräldramöte. Just det här klippet är i spelat för detta ändamål. I klippet ges tips om hur föräldrar kan öva upp barnens multilitteracitet. Och tipset med stort T är att SAMTALA.

Andra begrepp att ta hänsyn till är den digitala litteraciteten
Och du! Glöm inte att litteracitet utvecklas hela livet 🙏🏻

I Skolverkets kartläggnignsmaterial bedöms litteracitet, men även numeracitet och ämneskunskaper. 

I skolans ämnen möter eleverna nya ord och begrepp som även för en elev med svenska som modersmål behöver läras in. Eleverna behöver möta dessa begrepp på olika sätt, se, höra och göra dem.
Pedagogen bör ge eleverna tillfällen att se bilder, lyssna , skapa och pröva sina begrepp. Det är detta som kallas multimodalt lärande. Här blir de estetiska ämnena viktiga. Men även IKT.
Det finns flera språkutvecklande modeller för att lära in begrepp. Min favorit är Venndiagrammet. Jag har även hittat en app som gör Venndiagram 😄
Abstrakta begrepp kan behöva processas annorlunda. Ett sätt att tex pröva begreppet demokrati, är att dramatisera. Då kan pedagogen utgå från elevernas vardag och använda vardagsspråket för att modellera fram begreppet.
Alla lärare känner sig inte trygga i det här arbetssättet, men då kan kollegor hjälpa varandra.


Semantiska fält


Att skriva tabeller kan vara svårt för barn, även att läsa en tabell. Detta sätt att redovisa, med stämplar i olika färg, tilltalade mig. Semantiska fält / tabeller hjälper elever att se särdrag mellan liknande begrepp.
På detta sätt lär de sig också synonymer. Mycket mer utvecklande, enligt mig, än att använda synonymer.se 😎

Våga prova dessa metoder även med äldre elever. Jag lärde ut VENN-diagram i sommarskolan i år och eleverna tyckte om det. Vi visade modellen först genom att jämföra Susann och Hanaa ( pedagogerna). 
Eleverna arbetade sedan i par och intervjuade varandra och skapade egna diagram utifrån vad de kom fram till de hade gemensamt / icke gemensamt.

Semantiska fält är jättekul att arbeta med. Starta varje lektion med en övning liknande ovan som en liten hjärngympa. 

Jag läser just nu om det svenska språkets särskiljande delar och lär mig vokalernas särskiljande drag se tabell nedan






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar