lördag 27 maj 2017

Alfabetiseringsdagarna i Göteborg del 1

Tåget är redan 30 minuter försenat innan vi hunnit till Borås. Jag tänker tillbaka på två mycket givande dagar på Hotell Opalen i Göteborg. Margareta Mörling har fått oss berörda och rörda vid ett flertal gånger. Speciellt när hon berättar om sina egna upplevelser och delar med sig av minnen från sin tid i Egypten. När hon läser ur sin bok Färgresan rinner tårarna. Hon vill att vi ska kalla våra invandrare för medvandrare. De är medvandrare på vår korta resa på jorden.

Ja, ni förstår själva. 

Detta varvat med TUSENTALS pedagogiska tips om hur man kan undervisa illitterata i alfabetiseringsundervisning. Margareta delar med sig av hela sitt lärarliv och all erfarenhet hon fått som SFI-lärare och som lärare på introduktionsprogrammet på gymnasiet i Liljeholmen.

Plötsligt skrattar hon till så vi hoppar i stolarna. Ibland lever hon sig in i saker hon upplevt och ryter till. 


De vi idag benämner illitterata kallades innan analfabeter. Efter att den illitterata knäckt läskoden kallas hen för bas-litterat. Eleven har läsriktningen klar för sig och kan forma bokstäverna, både versaler och gemener. Hen kan se när ord börjar och när ett nytt ord tar vid.

Här uppstår ett dilemma. Ofta blandas de bas-litterata med de litterata, de med skolbakgrund från hemlandet. Detta menar Margareta är fel. De behöver mycket mer tid att få arbeta i eget tempo, få vara kvar i tryggheten med gruppen och pedagogen som haft alfabetiseringsundervisningen. Läsningen är ej automatiserad och att ta sig igenom en text tar lång tid.

Läsutvecklingen kan avta och det föds en dålig självkänsla.

Så stå på er, alla alfabetiseringslärare där ute! Behåll de bas-litterata för sig!

Andra orsaker till att en elev inte utvecklas eller aldrig knäcker koden:

Mognad
Intellekt
Övar för lite
Har inte landat i det nya landet
Det fysiska och psykiska mående
Syn och hörsel
Trauma
Brister i undervisningen

Att försöka med innan ni ger upp : Satsa resurser på att eleven får alfabetisering på modersmålet!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar