tisdag 2 maj 2017

SFI kan ha många betydelser


Den här boken finns att beställa gratis och fungerade bra i en undervisningsgrupp år 7-9 på mitt senaste lektionsbesök. SFI, Sportsvenska för invandrare, är uppdelad i 5 kapitel om 5 olika sporter. Utifrån bilder kan man diskutera mycket. På bilden nedan var det lätt för eleverna att identifiera Zlatan, utom för två av flickorna i gruppen. De hade aldrig hört talas om Zlatan. Vi pratade om att killar kramar varandra, vi pratade om herrar och damer och om att deras efternamn står på ryggen. 




Vi startade lektionen med att lära-känna-prata. Ta varje tillfälle i akt när ni har besök i klassrummet att  låta eleverna få presentera sig. Ställ stödfrågor för att föra samtalet vidare. 

Sedan gjorde vi charader om sporter. Alla var uppe och visade med kroppen utan ord. En flicka var mycket osäker och rådfrågade sina kompisar på arabiska vad hon skulle göra, men till slut så gjorde hon skuggboxning och alla kunde gissa på boxning.


Efter genomgång av några vanliga ord och begrepp så följer en lucktext och sedan är en 40-minuterslektion över. 
Jag rekommenderar det här materialet. Det är avskalat men ändå innehållsrikt, och det går att arbeta tematiskt på egen hand. 
Uppgifter som kan följa efter ett kapitel om varje sport:

Skriv om en känd idrottsutövare
Redogör för vilka tecken en domare kan göra och vad de betyder
Gå igenom på vilket sätt sporten är uppbyggd, med serier och Allsvenskan etc
Besök en sportaffär och ta reda på vad sportutrustning för en spelare inom sporten kan kosta
Genusperspektivet, killar och tjejer
Jämförelser med elevernas hemländer och sporter









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar